Paulina: “Det sämsta med att flytta hemifrån är att man måste städa själv”

Jag suckar när videosamtalet för tredje gången avbryts. “Dålig nätverksanslutnig” lyder texen på skärmen. Jag lägger på och ringer upp igen. Paulina, lika gammal som jag och min partner i crime, har flyttat 40 mil ifrån mig för att studera och jag frågar henne vad, när, varför och hur.

När hon dyker upp på andra sidan skärmen lyser hennes ansikte upp i ett glatt “hej”. Jag vinkar tillbaka och ler jag med, innerligt önskade att internetuppkopplingen inte ska försvinna denna gång. I bakgrunden syns hennes lägenhet, på väggen hänger tavlor på henne i balettskor.

-Jag flyttade till Lund för att uppnå mina drömmar. För att utvecklas som dansare och bli ännu bättre så att jag kan fortsätta med dans på högre nivå efter gymnasiet.

Paulina har sedan barnsben dansat balett och när en spetsutbildning i dans på Lunds dans- och musikalgymnasium kom på tal för ungefär två år sedan med erbjudanden som, utöver balett, jazz, modern dans, streetdance, tåspets, stepp och contemporary var det väldigt frestande.

-Det var ett väldigt svårt beslut eftersom jag inte visste om det var rätt val att göra eller inte. Jag hade skuggat en elev där när jag gick höstterminen i nian men att gå där skulle betyda att jag behövde flytta. Jag visste inte hur det gick till att bo ensam, hur man skulle sköta allt och hur man tog hand om sig själv på riktigt utan varken föräldrar eller syskon. Jag frågade hela tiden mig själv om det verkligen var den rätta skolan för mig, om jag skulle trivas och om de rätt nivå på dansen. Det var många frågor som snurrade i mitt huvud.

Under sommaren 2016 gick iallafall flyttlasset. En bilresa på 4 timmar från utkanten av Linköping till ett fint område bara några minuter från Lunds innerstad. Paulina berättar hur härligt det var att ställa in sina grejer i skåpen och att lägga besticken i kökslådan, om hur man, första kvällen i lägenheten, bara längtade till familjen skulle åka och man skulle få börja hålla eget.

Det finns runt 600 program i Sverige som har riksintag. Däribland är estetiska inriktningar och olika spetsutbildningar majoritet. För många innebär det att en dröm kan gå i uppfyllelse, precis som för Paulina, men med det medföljer ofta lång pendling eller flytt.

– Inriktningen var definitivt värd flytten, gud ja, jag stormtrivs och jag har utvecklats massa inom dansen precis som jag ville. Dessutom är det är inte bara jag som har flyttat från sin hemort för att gå på skolan vilket är skönt. Man är liksom inte ensam om det och många kan relatera och känna igen sig i det.

Vi svenskar är yngst i EU med att flytta hemifrån. Snittåldern ligger på 19,6 år och det är som sagt ganska många som flyttar när de börjar gymnasiet. Jag undrar om hon behövt växa upp tidigare, hon svarar att hon inte räknade med det när hon flyttade men att man nog gjorde det, men på ett annat sätt. Hon förklarar att hon växt som person och fått en starkare karaktär.

-Man lär sig ta ansvar också. För mig var det här med eget ansvar en process som tog ett tag. Du kan liksom inte allting från början utan du lär dig med tiden. Jag ringer däremot inte något elbolag eller sådär. Mina föräldrar äger lägenheten så de fixar allt med el, vatten och försäkringar då jag är minderårig.

-När det gäller ekonomi och sådär får jag precis som alla andra studiebidraget. Utöver det får jag veckopeng från mina föräldrar. Det går till mat, toalettpapper, tvättmedel och alla småsaker som annars är en självklarhet om man bor hemma. Det är något föräldrar alltid betalar, vilket det är för mig nu med, bara att jag får köpa det själv, avslutar hon.

Videosamtalet börjar lida mot sitt slut. Hon ska laga mat och jag ska iväg med familjen. Innan vi säger puss och kram och hej då frågar jag henne vad det sämsta respektive bästa med att flytta hemifrån för att studera är. Och såklart, blev det som hon tänkt sig?

“När man ska plugga kan man inte be pappa om hjälp på samma sätt som när man bodde hemma.”

-Det sämsta måste nog ändå vara att jag måste städa själv, bubblar hon av skratt. Nej, jag skojade. Absolut sämsta är att man får så mycket ensamtid. Det kan vara kul till en viss del men eftersom man bor ensam, inte inneboende eller med en kompis, får man efter ett tag hemlängtan. Man längtar efter familjen och vännerna hemma i Linkan. Det som är skönt nu däremot, till tvåan, är att man har lärt känna sina vänner här bättre så man kan sova över på vanliga skoldagar och sådär så man inte är så ensam. Man har liksom ingen att säga godnatt eller godmorgon till, ingen att äta frukost eller kvällsmat med. När man ska plugga kan man inte be pappa om hjälp på samma sätt som man kunde när man bodde hemma. Det är det sämsta. Det bästa är som sagt att jag har fått växa som person och lärt mig ta ansvar, sen är det faktiskt rätt kul också. Göra lite som man vill liksom, fnissar hon och gestikulerar stort med handen.

-Jag kommer inte ihåg hur jag tänkte att det skulle bli innan flytten. Jag var mest nervös inför hela grejen. Först tänkte jag att “åh vad skönt att bo ensam”, det var något nytt och spännande. Nu ett år senare, med facit i hand, så trivs jag. Jag går en väldigt bra utbildning, jag har vänner jag tycker om och att flytta och bo ensam har hittills varit en stor lärdom. Jag ångrar inte mitt val att flytta hit, det är det modigaste jag gjort och jag är stolt att jag gjorde det!

Puss och kram och hej då! *klick*


Ett reportage jag skrev för ett tag sedan om min fina vän Paulina i skrivandekursen jag går. Lite av en utmaning men jag är nöjd med resultatet. Få se hur jag känner om ett halvår! :) kram

Continue Reading

vi traskade runt i staden en eftermiddag

hej fina!  för ett tag sedan, typ cirkus flera månader sedan, när det var fint en dag, gick milla och jag och ellen och bytte till oss lite kläder. efteråt drog vi en vända runt och fotade något!

     

bilden snodde jag rakt från milla, då jag verkligen gillar hur hon redigerade den!! kram

läs också det var blåsigt och vi filmade lite – livet och lovet och allt som är flummigt!

läs också solen var mjuk, händerna iskalla och ni var fina!

läs också om ett dygn med milla!

eller något annat som har med milla att göra!

Continue Reading

systeryster á la försommarsång

hej vänner! igår var det försommarsång, och jag var, för första gången, inte med på scenen. istället satt jag i publiken med mor, far och lillebror och spetsade ögonen (eller gäller uttrycket bara öron?) för att få en kik på systeryster. och jodå, det fick jag, minsann. rakast i ryggen satt hon, med härliga byxor och nya skor. senare, i pausen letade jag febrilt efter ’na och när jag väl fann henne drog jag bort henne till busken och tryckte in henne där. ”bild” sa jag och hon stod motvilligt ut med mig. ”pinsamt ju” sa hon men jag ba’ log, finaste finaste esterbäster!

                        

läs också vad jag hade på försommarsång!

läs också försommarsång för sista gången!

Continue Reading

lund, dag två, blev: foto á la golden hour och en malva via tåg

vykort från den 26, alltså igår.

malvisen kom och vi mötte upp på stationen. manda försökte iscensätta någon form av springa-fram-och-krama-ramla-skratta-gråta senario, sånt som var inne någon månad på intsagram ni vet?? (okok kanske inte,,) vilket la’ kanske var en aning för ambitiöst med tanke på den guppande video det sedan blev. obs. det filmades från mandas hand när hon sprang i världens hastighet mot tågets dörrar för att möta en jeansklädd malva, så det säger ju sig själv att det kanske var ett naivt ögonblick av att fånga något för fint för kameran och att skulle faila*!!:) nu är hon iallafall här!

(*quote:silas)

vi åt taco och tog sedan på oss kläder och grejjor för att gå ut i stadsparken här i lund och fota lite smått. ps. parken var hur mysig som helst obv.

                      

<3333en kärleksförklaring, på ett ungefär; alltså hur mycket kan man tycka om någon egentligen !? dessa gillar jag så himla mycket. känt varandra sedan sju år tillbaka och åh vad jag ser fram emot att äga ut livet tillsammans med dem!! intelligenta brudar, festliga debattörer [:)] som ger råd och peps som bara är allmänt lattjo! de gillar jag massor och skrattar så jag kissar på mig med dem, skaffa sådanahäringa, tips tips ! <333

Continue Reading

fyra på paulina;den fina

              

m i n   k ä r a   v ä n   p a u l i n aaaaaah <<333

i söndags kom det sig så enkelt att jag tog en fika med mina fina peps-since-six-years-back över facetime. kan dock hända att det bara var jag som fikade under detta långa, kuliga samtal och att jag åt otroligt torr kladdkaka som jag bakat dagen innan. hur som haver blev det sedan en väska packad av moi och en skjutsning av min mor till andra sidan stan och amanda. blev snack och bussturer och nattlig taco runt ett och mys och bara massa kärlek. gillar dessa så mycket alltså. :))) det var mysigt. kom inte hem förens klockan sex dagen efter, dagen kallad måndag, efter degande i sängen, skratt och fika. paulina var med hem då, eftersom hon skulle iväg senare på kvällen och inte orkade åka hem emellan + att vi skulle ta en tur och fota lite. det var mysigt. har inte träffat de på länge så det kändes så himla skönt att få prata av sig och bara få vara i varandras närhet. det är så najjan med dessa, att jag verkligen bara kan vara, och att ingenting är konstigt mellan oss. i like. i like.

yes, puss på er, imorgon ska jag äta påskismat !!!!! är ju hos morföräldrar och hänger med kysiner (för att ta efter johanna) tjugofyrasju. åh lillkusinen som sitter i knät och myser, jag blir så varmt i hjärtat. <3 jaja, godnatts sömn önskar jag er alla precis i detta nu. nä nu blir det rappakalja, okok, hej svejs!

Continue Reading

jag gillar; onsdagsbilder på lillebror

                               

S I L A S ; min fina pojk till bror

för ett tag sedan, närmare bestämt två veckor sedan fyllde denne elva år. kan inte riktigt förstå det faktiskt. min glasögonmodell (iklädd mina och systerysters för att vara specifik) blir stor. du var ju så liten nyss liskom, oj oj oj!

Continue Reading

det var blåsigt och vi filmade lite – livet och lovet och allt som är flummigt

t j a b b a !

nu är sportlov2017 slut. jag har haft kul, hängt med vänner, städad garderoben/rensat, fotat lite, sålt grejsimojser på tradera och åkt skidor. det var nice. tomorrow startar skolan again. tagga typ, eller något haha! ska försöka få ordning på mig själv lite, få lite struktur på saker så jag slipper stressa så mycket, jag kraschar ju så lätt då. och juste, måste fixa mitt IV-val också. tänker nog ta skriveriande eller scenisk vad-det-nu-heter. måste fixa det! sorry för flumX1000 men det brukar vara så jueee.

bilder från den 22 mit meine milla, snygg som attan.

Continue Reading
1 2 3 5